همایش سراسری قوه قضائیه با حضور سران قوا و مسئولان قضایی و كشوری در سالن اجلاس سران آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ این همایش با حضور روسای جمهور، مجلس و قوه قضائیه در حال برگزاری است.
هم اكنون رئیس جمهور در حال سخنرانی است.
سران قوا در این همایش سخنرانی می كنند.وزیردادگستری: ورود حدود 12 میلیون پرونده به دستگاه قضایی در سال گذشته
وزیر دادگستری گفت: پرونده های وارده به دستگاه قضایی در سال گذشته 11 میلیون و 944 هزار و 928 فقره بود كه در مقایسه با سال 94، سه و نه دهم درصد افزایش را نشان می دهد.
حجت الاسلام والمسلمین مصطفی پورمحمدی در ابتدای همایش قوه قضاییه كه با حضور سران سه قوه در حال برگزاری است گزارشی از فعالیت های دستگاه قضایی در سال 95 ارائه كرد و افزود: پرونده های یكتا و یونیك در سال گذشته، 5 میلیون و 585 هزار و 489 فقره پرونده بود كه نسبت به سال قبلش نیم درصد كاهش ورودی دارد.
وی گفت: پرونده های شورای حل اختلاف نیز بالغ بر سه میلیون و 386 هزار و 564 فقره پرونده بود كه نسبت به سال قبلش دو و سه دهم درصد افزایش را نشان می دهد.
وزیردادگستری افزود: پرونده های مختومه در همه واحدهای دستگاه قضایی 11 میلیون و 817 هزار و 561 فقره بود كه پنج و ششم دهم درصد نسبت به سال قبل رسیدگی ها افزایش داشته است.
پورمحمدی گفت: در شورای حل اختلاف پرونده های مختومه بالغ بر سه میلیون و 330 هزار و 350 فقره بود كه یك و یك دهم درصد افزایش را نشان می دهد.
وی افزود: پرونده های ورودی در سازمان تعزیرات 517 هزار و 333 پرونده است كه 9 درصد كاهش نسبت به سال قبل دارد.
كاهش 4 درصدی ورودی زندانیان
وزیر دادگستری گفت: 158 شعبه شورای حل اختلاف ویژه زندان ها تشكیل شده است.
حجت الاسلام و المسلمین مصطفی پورمحمدی در همایش سراسری قوه قضائیه در ادامه ارائه گزارش عملكرد دستگاه قضا در یكسال گذشته به ضرورت حبس زدایی و اداره بهینه زندان ها اشاره كرد و افزود: تعداد زندانیان وارده به زندان ها در سال گذشته، 459 هزار و 666 زندانی بود كه در مقایسه با سال قبلش 4 درصد كاهش را نشان می دهد.
وی گفت: تعداد زندانیان سال گذشته 217 هزار و 43 زندانی بود كه در مقایسه با سال قبل(94) 5 درصد كاهش را نشان می دهد.
وزیر دادگستری افزود: تعداد زندانیان سال 94 ، 228 هزار و 265 زندانی بود .
وی گفت: تعداد پرونده های مختومه تعزیرات حكومتی در سال گذشته نیز 554 هزار و 829 پرونده بود كه در مقایسه با سال قبلش 7 دهم درصد كاهش را نشان می دهد. تعداد پرونده های مختومه تعزیرات حكومتی در سال 94، 558 هزار و 683 پرونده بود.
ارائه بیش از 68 میلیون خدمت ثبتی به مردم در سال گذشته
وزیر دادگستری گفت: سال گذشته بیش از 68 میلیون خدمت ثبتی به مردم ارائه شده است.
حجت الاسلام والمسلمین مصطفی پورمحمدی در همایش سراسری قوه قضائیه در ادامه ارائه گزارش عملكرد دستگاه قضا در یكسال گذشته به عملكرد سازمان ثبت اسناد و املاك كشور در سال 95 اشاره كرد و افزود: سازمان ثبت تعداد 68 میلیون 651 هزار و 714 خدمت ثبتی به مردم ارائه داده است كه 62 میلیون و 304 هزار و 505 خدمت ثبتی به صورت الكترونیك بوده است .
وی گفت : 11 میلیون و 595 هزار و 812 سند رسمی از طریق سامانه ثبت الكترونیكی اسناد تنظیم شده كه در مقایسه با سال قبل حدود 4 درصد كاهش داشته است.
وزیر دادگستری افزود : در سال 95 همه اظهارنامه های علائم تجاری یعنی 81 هزار و 859 اظهارنامه به صورت اینترنتی ثبت شد كه در مقایسه با سال قبل 33 درصد رشد داشته است .
وی گفت: 660 هزار واقعه ازدواج به صورت الكترونیك ثبت شده است كه در مقایسه با سال قبل 2 درصد كاهش دارد.
پورمحمدی افزود: همچنین بیش از 174 هزار واقعه طلاق در سال 95 به صورت الكترونیك ثبت شده است كه در مقایسه با سال قبل 6 درصد افزایش دارد.
وی در ادامه به متوسط زمان رسیدگی به پرونده ها در واحد های مختلف قضایی دادگستری در سال گذشته اشاره كرد و گفت : در دادسرای عمومی و انقلاب 52 روز است كه در مقایسه با سال قبلش یك و 9 دهم درصد رشد را نشان می دهد .
وزیر دادگستری افزود : زمان رسیدگی به پرونده ها در دادگاه های كیفری 2 ، 87 روز است كه 2 و دو دهم درصد ، در دادگاه های حقوقی 117 روز است كه 2 و شش دهم درصد ، در دادگاه های انقلاب 112 روز است كه 11 و هفت دهم درصد ، دادگاه های تجدید نظر 112 روز است كه 12 درصد ، در دادگاه های كیفری یك 250 روز است كه 18 صدم درصد و در دادگاه های بخش نیز 79 روز است كه 1 و سه دهم درصد كاهش زمان رسیدگی را در مقایسه با سال 94 نشان می دهد .
رییس جمهور: شهید بهشتی چهره استثنایی حوزه و مدیریت بود
رییس جمهور گفت: شهید بهشتی معمار بزرگ قوه قضاییه و چهره استثنایی حوزه و مدیریت بود.
آقای روحانی در سخنان خود در همایش سراسری قوه قضاییه افزود: مجموعه تدابیر و بیانات شهید بهشتی درس آموز بود و آن شهید بزرگوار به تربیت جوانان و طلاب برای شناخت نیازهای زمان اهتمام داشت.
وی اضافه كرد: شهید بهشتی در برابر اتهامات، صبر را خسته كرد و مظلومترین شخصیت انقلاب بود و به ما آموخت كه هر چیزی را برای عزت انقلاب و كشور تحمل كنیم.
رئیس جمهور خاطرنشان كرد: مردم در كنار امام و رهبری ایستادند و از روزهای سخت گذشتیم.
تا سال 1400 مشكلات گذشته را حل و فصل می كنیم
رئیس جمهور گفت: اگر دست در دست هم دهیم و نگذاریم توطئه دیگران كارگر افتد می توانیم تا پایان قرن تا حد زیادی مشكلات گذشته را جبران و حل و فصل كنیم.
آقای روحانی در همایش هفته قوه قضاییه، با تكریم شخصیت شهید بهشتی افزود: آن شهید والامقام با سعه صدر خود به ما آموخت كه برای انقلاب و استحكام نظاممان تحمل و برای خدا تلاش كنیم، هرچه سختی ها بیشتر باشد اجر بیشتری به ما می رسد.
وی گفت: انقلاب اسلامی ما روزهای بسیار سختی را پشت سر گذارده است. در سال های اول انقلاب گروهك هایی تلاش می كردند مانع از استقرار نظام ما شوند اما مردم ما دركنار امام و رهبر انقلاب ایستادند و از آن روزهای سخت عبور كردیم.
رئیس جمهور افزود: البته شخصیت های ارزنده ای مانند شهیدان بهشتی، مطهری و مفتح به شهادت رسیدند اما راه را ادامه دادیم و مردم پشت سر امام و رهبری ایستادگی كردند.
آقای روحانی همچنین با اشاره به مشكلات دوران جنگ تحمیلی و حتی محرومیت از داشتن سلاح های سبك گفت: این درحالی است كه در طرف مقابل سلاح های مدرن دراختیار دشمنان قرار می دادند اما ما با مظلومیت ایستادگی كردیم و جنگیدیم.
وی فشار و تحریم ها را از دیگر مشكلات كشور دانست و افزود: البته هنوز آثار جنگ وجود دارد و مسائل از نظر حقوقی حل و فصل نشده و طبیعی است كه جنگ 8 ساله آثاری سی، چهل ساله دارد.
آقای روحانی گفت: تا می خواستیم نظام را مستقر كنیم جنگ بر ما تحمیل شد؛ درصدد زدودن آثار جنگ بودیم كه تحریم ها را بر ما تحمیل كردند.
رئیس جمهور افزود: البته احتمال اینكه جنگ را هم می خواستند بر ما تحمیل كنند بالا بود همچنانكه در سال 81 پرونده ما را داشتند به شورای امنیت می بردند و همان زمان امریكا می خواست به ایران یا عراق حمله كند و در این باره در تردید بود كه البته از آن عبور كردیم.
وی گفت: تحریم ها هم سختی های خود را دارد و مانند دوران جنگ ایستادگی و مقاومت می خواهد گرچه مردم در همه مراحل ایستادند و پشت نظام را خالی نكردند. تحریم ها آثاری دارد و سال ها طول می كشد تا تمام شود.
آقای روحانی افزود: از آغاز دولت یازدهم و اكنون در شرایطی هستیم كه می توانیم بگوییم اگر همه دست در دست یكدیگر دهیم و نگذاریم توطئه دیگران كارگر افتد می توانیم تا پایان قرن جدید مشكلات گذشته را تا حد زیادی حل و فصل كنیم.
در حال بحث و بررسی برای تعیین اعضای كابینه هستیم
رئیس جمهور گفت: در مشورت با صاحبنظران، وزرا و كارشناسان در حال تعیین كابینه هستیم.
آقای روحانی پس از سخنرانی در همایش سراسری گرامیداشت هفته قوه قضاییه در جمع خبرنگاران افزود: یكی از كارهای سخت پس از انتخابات تعیین كابینه است كه در این خصوص نیازمند كمك مجلس شورای اسلامی برای هماهنگ كردن امور در كشور هستیم.
رئیس جمهور ابراز امیدواری كرد دولت دوازدهم دارای كابینه ای باشد كه بتواند با كارآمدی بیشتری برای تحقق اهداف برنامه های دولت دوازدهم حركت كند.
آقای روحانی گفت: قطعا اعضای كابینه در مسیر جوانگرایی انتخاب خواهند شد .
رئیس جمهور در پاسخ به سوالی درباره تعامل دولت و قوه قضاییه گفت: قوه قضاییه قوه بسیار مهمی برای هر كشور است كه هم امنیت و هم سلامت و هم توسعه و رشد اقتصادی كشور را می تواند بیش از پیش تامین كند.
آقای روحانی گفت: در دولت یازدهم هماهنگی خوبی میان این دو قوه بود و امیدواریم بهتر و بیشتر شود .
رئیس جمهور افزود: دولت باید به قوه قضاییه به گونه ای كمك كند تا بهتر بتواند كارهایش را انجام دهد.
آقای روحانی گفت: البته در برخی موارد مانند مبارزه با فساد و قاچاق نیازمندیم كه با هم كار كنیم و برای رفع آسیب های اجتماعی هم حتما باید دو قوه با هم مسیر را دنبال كنند.
نباید بهانه و اجازه بسط ید به امریكا بدهیم
رئیس جمهور گفت: اگر ما مشكل زیست محیطی داشتیم، اگر گرد و غبار زندگی عادی مردم را فلج كرد، اگر هوای آلوده سلامت مردم را تهدید كرد، اگر كمبود آب زندگی مردم را در فشار قرار داد، اگر بیكاری به خانواده ها فشار آورد، اگر فقر و مشكلات اقتصادی معیشت مردم را دچار مشكل كرد، آیا اینها مشكلات دولت دوازدهم است یا مشكلات ملت، نظام و همه مردم ماست؟
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در همایش سراسری قوه قضاییه افزود: البته كه دشمنان ما نمی خواهند ما با هم متحد باشیم و از هر چیز جزئی و از هر كاهی كوه می سازند، اینها برای ما روشن است؛ چه زمانی بوده است كه آنها بخواهند ما در مسیر پیشرفت باشیم .
رئیس جمهور در ادامه با بیان اینكه البته جنگ هشت ساله، تحریم ده ساله و مشكلات اقتصادی داشته ایم اظهار داشت: به رغم این مشكلات اما باید بتوانیم جبران كنیم ، دشمنان ما از روز اول می خواستند كه انقلاب و نظام ما استقلال پیدا نكند و اگر پیدا كرد نظامی قدرتمند نباشد و نتواند برای دیگران الگو باشد و خدای نكرده مردم ما از این نظام و حكومت ناراضی باشند و احساس كمبود كنند.
آقای روحانی افزود: كشورهای هم سن و سال ما مانند كشورهای شرق آسیا و كشورهایی كه در سال 58 با هم بودیم مانند مالزی، تركیه، كره جنوبی و همه كشورهایی كه اطراف ما هستند نگاه كنید كه كجا بوده اند، ما كشورهایی بودیم كه از لحاظ توسعه تقریبا هم سن و سال هستیم و از یك زمانی روند توسعه را آغاز كردیم.
رئیس جمهور اضافه كرد: درست است ما جنگ و تحریم داشته ایم و این كشورها نداشته اند اما آیا ما قادر نیستیم به آنها برسیم و از آنها عبور كنیم؟ ما ملت بزرگ، دارای استعداد فراوان، سرمایه های بزرگ و دینی هستیم كه به ما برای جهاد و تلاش به ما انگیزه می دهد و همچنین دارای كشوری هستیم كه قوه قضاییه آن می تواند به كشور ما امنیت كافی برای اقتصاد، سرمایه گذاری و رونق اقتصادی بدهد.
آقای روحانی تصریح كرد: هیچ گاه راضی نیستم كه كسانی بخواهند یك فرد یا یك شعبه را با كل كشور و با این همه قضات فرهیخته و كاركنان دستگاه قضایی كه شبانه روز تلاش می كنند تا بار سنگینی كه بر دوش آنها هست و خدمت بزرگی كه به كشور می كنند، مقایسه كنند.
رئیس جمهور افزود: ما به یك قوه قضاییه كه افتخارش اجرای احكام دین است و جامعه ای كه آماده است برای قسط، درست است كه قوه قضاییه ما بیشترین بار برای عدالت را بر دوش دارد و همان جمله قبلی كه به جای قوه قضاییه می گفتند قوه عدلیه، شاید پرمعناتر بود، زیرا عدل برای ما مهم است و همه به سراغ دادگستری می رفتند تحت عنوان نام عدلیه، اما در عین حال قرآن به ما می گوید اسلام، همه انبیا، كتب آسمانی كه میزان و معیار سنجش حق و باطل است، همه برای این است كه ملت برای قسط قیام كند.
آقای روحانی با بیان اینكه كتاب خودش میزان است اظهار داشت: عجیب است زیرا با اینكه كتاب خودش میزان است بر میزان تاكید می كند گاهی هم میزان می تواند وجدان ما و وجدان عمومی جامعه باشد، آنهایی كه باید قسط و عدل را استقرار دهند ملت و مردم هستند و ما به كمك مردم می توانیم عدل و داد را مستقر كنیم ضمن اینكه بار بسیار سنگینی از این بخش عدالت بر دوش قوه قضاییه است.
رئیس جمهور با بیان اینكه همه ما موظف هستیم به قوه قضاییه كمك كنیم ادامه داد: رئیس جمهور اگر یكی از وظایفش اجرای قانون اساسی است بخشی از این قانون اساسی كه باید اجرا شود قوه قضاییه و اصولی است كه مربوط به این قوه است.
آقای روحانی اضافه كرد: اگر رئیس جمهور درمورد دولت و بخش اجرا دغدغه خاطر دارد و باید قانون اساسی را اجرا كند ، درباره قوه قضاییه هم باید همان دغدغه را داشته باشد زیرا آن نیز بخشی از اصول قانون اساسی است.
وی گفت: رئیس جمهور مسئول اجراست و اگر در اصلی از قانون اساسی نقصی و یا در اجرا مشكلی ببیند، باید به صحنه بیاید و در كنار قوای دیگر قرار بگیرد.
آقای روحانی ادامه داد: تردید ندارم كه امروز اگر سه قوه كشور تحت فرامین مقام معظم رهبری در كنار هم قرار بگیرند بیش از گذشته، البته در چهارسال گذشته تلاش ما این بوده كه در كنار هم باشیم ممكن است از همه انرژی حداكثر استفاده نشده باشد اما در عین حال هیچ گاه قوه مجریه به دنبال تخریب قوه قضاییه، قوه قضاییه به دنبال تخریب قوه مجریه، قوه مقننه به دنبال تخریب دو قوه دیگر و دو قوه دیگر نیز به دنبال تخریب قوه مقننه نبوده اند اما ما باید تلاش بالاتری انجام دهیم.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به استقلال قوا گفت: همینكه می گوییم مستقل كافی نیست، مستقل به معنی دیواركشی بین دو قوه نیست، مستقل به این معناست كه قوه قضاییه مستقل است ، قاضی مستقل است ، برای انشای حكمش، برای فهم حكمش، او مستقلا قانون را می فهمد و تفسیر و حكم صادر می كند .
آقای روحانی افزود: مستقل به این معنا نیست كه همدیگر را یاری و كمك نكنیم و با هم تعامل نداشته باشیم در سیاست داخلی و سیاست خارجی ، مخصوصا در بخش اقتصاد نمی شود به حل و فصل مسائل توجه نداشت، همیشه اینچنین بوده و اگر توانستیم در سیاست خارجی كاری كنیم كه خصم ما و بدخواه ما تنها بماند بهتر است یا به گونه ای رفتار كنیم كه دیگران یار و یاور دشمن و خصم ما باشند؟
رئیس جمهور با بیان اینكه بنا نیست كه به دشمن كمك كنیم اظهار داشت: دشمن به دنبال این است كه این منطقه و خاورمیانه صلح ، ثبات و توسعه نباشد و جنگ باشد و او هم از اسلحه خود برای فروش استفاده كند و هم بهانه برای مداخلات خود را افزایش دهد، این كار خصم است.
آقای روحانی گفت: ما به دنبال صلح و ثبات در منطقه و كوتاه كردن دست دشمن و گرفتن بهانه از آنان هستیم ، آیا ما باید به آنها بهانه دهیم و یا اینكه بهانه را از دست آنها بگیریم؟
رئیس جمهور با بیان اینكه به دوگونه می شود رفتار كرد اظهار داشت: ما می توانیم كاری كنیم كه یك سیاست خارجی داشته باشیم كه اگر امریكا خواست در برابر ما بایستد، بلافاصله اروپا، چین و روس هم در كنارش باشد یا به گونه ای رفتار كنیم كه اگر امریكا خواست رو به روی ما بایستد، قدرت های دیگر نیز او را محكوم كنند و مورد سرزنش قرار دهند.
آقای روحانی ادامه داد: ما می خواهیم در شورای امنیت سازمان ملل متحد اگر امریكا حرفی می زند ،14 عضو دیگر این شورا او را فوری تایید كنند؟ و آیا می خواهیم برای امریكا اتفاق آراء ایجاد كنیم یا می خواهیم اگر امریكا ادعایی كرد ، 14 عضو دیگر یا به آن رای منفی و یا رای ممتنع دهند .
رئیس جمهور افزود: چند روز پیش كه امریكا در شورای امنیت سازمان ملل در خصوص قطعنامه 2231 حرف زد و درباره موشك های ایران ، آیا كسی بود كه امریكا را حمایت كند؟ نه اروپا قبول كرد و نه چین و نه روس و نه بقیه كشورها آن را قبول نكردند.
آقای روحانی اضافه كرد: یك زمانی بود كه امریكا هر ادعایی علیه ما می كرد، 14 رای دیگر را نیز به صورت قطعی در كنار خود داشت ، ما نباید بگذاریم امریكا بسط ید پیدا كند، ما نباید بگذاریم امریكایی ها قدرتمند شوند و نباید بهانه در اختیار آنها قرار دهیم.