ظریف: آنچه در مجمع عمومی سازمان ملل و شورای امنیت به وضوح مشخص بود، آن است كه ترامپ موجب شده است آمریكا منزوی شود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ فرید زكریا در برنامه «جی پی اس» در شبكه تلویزیونی سی ان ان با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه كشورمان درباره واكنش ایران به حملات لفظی اخیر رئیس جمهور آمریكا گفتگو كرد.
وی در ابتدای برنامه گفت بیشتر مردم آمریكا و احتمالا جهان، توجه خود را طی هفته كنونی به موضوع پرونده «برت كاوانا» (نامزد مورد نظر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریكا برای عضویت در دیوان عالی این كشور) معطوف كرده بودند، رئیس جمهور ترامپ در سازمان ملل متحد، دوباره مسائلی را درباره ایران مطرح كرد.
زكریا افزود: از دیدگاه شما، با وجود تحریم های آمریكا، آیا اروپایی ها برای یافتن راه حلی به منظور انجام داد و ستد با ایران مصمم به نظر می رسند؟
ظریف پاسخ داد: به نظر من آنچه كه هفته گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و شورای امنیت این سازمان به وضوح مشخص بود، آن بود كه ترامپ باعث شده است آمریكا منزوی شود. ما این موضوع را در مجمع عمومی شاهد بودیم. ما این موضوع را در شورای امنیت سازمان ملل نیز شاهد بودیم كه در آن، 14 عضو شورای امنیت از مجموع 15 عضو آن، قطعنامه شورای امنیت را مورد تایید قرار دادند.
ظریف در ادامه پاسخ به پرسش فرید زكریا افزود: رئیس جمهور ترامپ، تنها فردی بود كه با وجود ریاست این نشست، همه با او مخالف بودند. این مساله جالبی بود. حتی نمی دانم منطقی كه پشت درخواست برگزاری این نشست وجود داشت، چه بود. بنابراین تنها بحث از اروپا نیست، بلكه بحث از جامعه بین المللی است. من 35 سال سابقه كار در سازمان ملل متحد را دارم و باور دارم كه این نخستین باری است كه یك كشور، از دیگر كشورهای عضو سازمان ملل متحد درخواست می كند تا یك قطعنامه شورای امنیت را نقض كنند. این كشور درخواست كننده، یكی از كشورهای عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل است كه این قطعنامه را مورد تایید قرار داد و حتی به لحاظ اساسی، این قطعنامه را در دولت پیشین خود پیشنهاد داد؛ قطعنامه ای كه باعث می شود همه كشورها، توافق هسته ای را مورد نظارت قرار دهند.
فرید زكریا گفت: اما شما از قدرت دلار اطلاع دارید. شما تلاش كرده اید كه با شركت هایی كه (از ایران) خارج شدند، داد و ستد كنید. آیا این ساز و كار اروپایی ها می تواند موفقیت آمیز باشد؟
ظریف در پاسخ گفت: می دانم كه اروپا، قاطعیت دارد. می دانم كه سایر كشورهای جهان، در خصوص جلوگیری از اقدام آمریكا در نابود كردن آنچه كه یك دستاورد دیپلماتیك عمده است، قاطعیت دارند؛ یكی از دستاوردهای معدودی كه ما طی سالیان طولانی شاهد آن بوده ایم. بنابراین، به نظر من میل و خواست سیاسی در این خصوص وجود دارد. ساز و كار، یك ساز و كار جدی و قاطع است. این كه این ساز و كار موثر باشد یا نه، موضوعی است كه باید منتظر باشیم و ببینیم. ایران خواهان مشاهده نتیجه است. ما این موضوع را به شركای اروپایی خود اعلام كرده ایم. ما این موضوع را به دیگران نیز اعلام كرده ایم كه ایران باید منافع اقتصادی این موافقتنامه را مشاهده كند.
فرید زكریا افزود: بنابراین فعلا و به علت این اطمینان ها، شما از توافق هسته ای خارج نخواهید شد؟
ظریف پاسخ داد: ما با اروپایی ها گفتگو كرده ایم. زمانی كه رئیس جمهور ترامپ، خروج خود را از موافقتنامه اعلام كرد، یكی از گزینه های ما خارج شدن از توافق بود. اما پس از آنكه كشورهای اروپایی امضا كننده توافق هسته ای، همچنین روسیه و چین به ما اطمینان دادند كه راهكارهایی را خواهند یافت تا منافع ایران را تضمین كنند، ما هم تصمیم گرفتیم از توافق خارج نشویم. آنها همه مسائل درست و صحیح را مطرح كرده اند. اكنون آنها در حال اجرای ساز و كار هستند. باید منتظر باشیم و ببینیم كه آیا این ساز و كار، موثر است یا نه.