ساخت نخستین نشانگر تشخیص سم آفلاتوكسین در شیر به دست محققان ایرانی

متخصصان یك شركت دانش بنیان برای برای نخستین بار در كشور، موفق شدند، نشانگر تشخیص سم آفلاتوكسین در شیر را طراحی و تولید كنند.

1404/09/15
|
10:34
|

محدثه حاجی عبدالوهاب افزود: آفلاتوكسین‌ها گروهی از تركیبات سمی هستند كه توسط برخی قارچ‌ها، به ویژه گونه‌های آسپرژیلوس تولید می‌شوند.

وی گفت: آفلاتوكسین‌ها تركیباتی سمی هستند كه توسط برخی قارچ‌ها، به‌ویژه گونه‌های آسپرژیلوس، تولید می‌شوند و آلودگی آنها در مواد غذایی رایج است. این سموم هنگامی كه دام‌های شیری (گاو، گوسفند یا بز) خوراك‌های آلوده مصرف می‌كنند، از طریق شیر به محصولات لبنی منتقل شده و مستقیماً سلامت انسان را به خطر می‌اندازند

حاجی عبدالوهاب در ادامه افزود: آفلاتوكسین B1 غالب‌ترین شكل در محصولات آلوده به آفلاتوكسین است هنگامی كه گاو، گوسفند، بز یا سایر حیوانات نشخواركننده خوراك‌های آلوده به آفلاتوكسین‌های B1 و B2 مصرف می‌كنند، آفلاتوكسین‌های M1 و M2 در نتیجه فرآیند متابولیك در كبد نشخواركنندگان تشكیل شده و در شیر دفع می‌شوند.

محدثه حاجی عبدالوهاب، با اشاره به ماهیت سمی آفلاتوكسین‌ها، فرآیند ورود آن‌ها به شیر را تشریح كرد و گفت:آفلاتوكسین B1 رایج‌ترین شكل این سم در محصولات آلوده است. هنگامی كه حیوانات نشخواركننده مانند گاو، گوسفند یا بز، خوراك‌های حاوی آفلاتوكسین‌های B1 و B2 را مصرف می‌كنند، این سموم در كبد آن‌ها تحت فرآیند متابولیك قرار می‌گیرند. نتیجه این فرآیند، تشكیل آفلاتوكسین‌های M1 و M2 است كه مستقیماً در شیر دفع شده و سلامت مصرف‌كننده انسانی را تهدید می‌كنند.

به عبارت دیگر، انسان می‌تواند از طریق مصرف شیر آلوده و سایر مواد غذایی در معرض سموم قرار گیرد.

حاجی عبدالوهاب در ادامه با اشاره به طرحی و ساخت نشانگر‌های آفلاتوكسین گفت: نشانگر‌های تشخیص تاكنون از كشور‌های اروپایی و كشور چین وارد می‌شد، اما بعد از چند سال تحقیق و پژوهش موفق به ساخت این نشانگر‌ها با استفاده از فناوری نانو و بیوتكنولوژی شدیم و هم اكنون این محصول فناورانه وارد بازار شده است.

مدیر عامل این شركت دانش بنیان در ادامه گفت: این سم كه از طریق استفاده از مواد لبنی وارد بدن انسان می‌شود می‌تواند علاوه بر مسمومیت‌های زیاد و حتی آلرژیك در طولانی مدت منجرب سرطان می‌شود.

دسترسی سریع