وزیر امور اقتصادی و دارایی: مطلقاً هیچ تحریمی علیه هیچ نهادی را در داخل كشور نداشته و نخواهیم داشت.
ه گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، علی طیب نیا در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبكه دو سیما افزود: هرگز تحریم های ظالمانه را به رسمیت نمی شناسیم و معتقدیم تحریم ها برای انزوای ایران صورت گرفته است.
وی گفت: هیچ گونه تعریف بین المللی راجع به تروریسم وجود ندارد و جمهوری اسلامی ایران از تعاریف هیچ نهاد یا كشوری در این زمینه تبعیت نمی كند.
طیب نیا با اشاره به مذاكرات صورت گرفته با اف ای تی اف افزود: به هیچ وجه مبادله اطلاعات با این نهاد بین المللی صورت نخواهد گرفت و تنها در صورت توافق با كشورها به صورت دو یا چندجانبه خواهد بود كه ممكن است اطلاعاتی مبادله شود.
وی با اشاره به سابقه 19 ساله گروه كاری اقدام مالی و عضویت 198 كشور دنیا در آن گفت: اف ای تی اف به عنوان یك نهاد بین المللی رویه ها و شیوه های مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم را تعیین و بر آنها نظارت می كند.
وزیر اقتصاد افزود: كار اصلی اف ای تی اف تدوین مقررات، ضوابط و استانداردهای مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم است.
طیب نیا با اشاره به سابقه مطرح شدن مبارزه با پولشویی از دهه 80 گفت: كشور ما به طور جدی در معرض قاچاق است و حجم بالایی از درآمد مالیاتی به علت فرار مالیاتی از دست می رود، به همین خاطر خودمان در پی شفاف سازی هستیم و این شفاف سازی به شناسایی نقل و انتقال پولها در كشور كمك می كند.
وی با اشاره به تصویب قانون مبارزه با پولشویی در سال 1386 افزود: از سال 88 اقدامات مهم و مؤثری در مبارزه با پولشویی صورت گرفت كه بر اساس آن، این امكان فراهم شده است كه معاملات مشكوك در شبكه های باندهای قاچاق مواد مخدر و فرارهای مالیاتی بزرگ در كشور شناسایی شود.
طیب نیا تصویب قانون مبارزه با تروریسم در بهمن سال 94 را محملی قانونی برای مبارزه بیشتر در این زمینه توصیف كرد.
وی با اشاره به روند مذاكرات هسته ای گفت: در آن دوران می دانستیم كه در صورت برداشتن تحریم ها برای برقراری ارتباط با بانك های جهانی با مشكل مواجه هستیم زیرا اف ای تی اف ما را در لیست سیاه خود قرار داده بود.
وزیر اقتصاد افزود: قطعاً این اقدام با انگیزه های سیاسی و به ناحق صورت گرفته بود و منصفانه نبود كه جمهوری اسلامی ایران كه در خط اول مبارزه با تروریسم است در این لیست سیاه قرار داشته باشد اما حامیان اصلی داعش در آن نباشند.
طیب نیا با اشاره به مذاكرات صورت گرفته با این نهاد بین المللی از سال 88 برای خارج شدن از لیست سیاه آن گفت: منطقی ترین اقدام این بود كه تلاش كنیم تا از لیست سیاه اف ای تی اف خارج شویم و این اقدام در راستای منافع ملی صورت گرفت.
وی افزود: اف ای تی اف به ما اعلام كرد باید برنامه اقدامشان را به اجرا بگذاریم تا از لیست سیاهشان خارج شویم و به همین خاطر در خرداد امسال 41 اقدام پیش بینی شده را به ایران ابلاغ كردند.
طیب نیا با اشاره به بررسی برنامه اقدام 41 ماده ای در شورای عالی امنیت ملی گفت: در این شورا با بیشتر موارد ابلاغ شده موافقت شد و تنها دو یا سه مورد آنها نیازمند اصلاح قوانین خوانده شد.
وی افزود: پس از آن به اف ای تی اف اعلام كردیم كه آماده اجرای 41 موارد ابلاغ شده به صورت مشروط هستیم و این موارد را صرفاً در چارچوب قانون اساسی كشورمان به اجرا می گذاریم.
وزیر اقتصاد گفت: این پذیرش مشروط به معنای آن است كه مرجع تصویب قانون در كشور مجلس است كه آنها هم نمی توانند مخالف قانون اساسی و اهداف انقلاب اسلامی مصوبه ای داشته باشند.
طیب نیا افزود: به اف ای تی اف اعلام كردیم ما حداكثر می توانیم از طریق آیین نامه مصوب دولت دغدغه های شما را مرتفع كنیم و با این اقدام هیچ تعهدی را برای دیگر اركان نظام ایجاد نكردیم.
وی تصریح كرد: در اف ای تی اف هیچ گونه بانك اطلاعات متمركزی وجود ندارد، ملزم به ارائه اطلاعات نیستیم و تنها با كشورهایی می توانیم مبادله اطلاعات كنیم كه با آنها توافق كرده باشیم.
طیب نیا افزود: ما هم اكنون با روسیه، سوریه و عراق به منظور شناسایی منابع مالی داعش در حال همكاری هستیم.
وی با اشاره به اینكه در تحریم های شورای امنیت فهرستی از افراد و شركت های تحریم شده از ایران وجود دارد گفت: این تحریم ها هیچ ارتباطی با اف ای تی اف ندارد اگرچه ما این تحریم ها را قبول نداریم و اجرا نمی كنیم و به رسمیت نمی شناسیم و هرگز اطلاعات آنها را در اختیار خارجی ها قرار نخواهیم داد.
وزیر اقتصاد با اشاره به اینكه این افراد و نهادها برای نقل و انتقال پول در داخل كشور هیچ گونه محدودیتی ندارند افزود: همین ها وقتی بخواهند معاملات خارجی و بین المللی داشته باشند به خاطر قرار داشتن در فهرست تحریم ها، بانكها و مؤسسات خارجی آنها را نمی پذیرند.
طیب نیا تصریح كرد: ما آن فهرست تحریمی را به هیچ وجه در سرزمین ایران به رسمیت نمی شناسیم و اجرایی نخواهیم كرد.
وی افزود: برنامه اقدام؛ چارچوبی كلی است كه ممكن است در مواردی نیاز به اصلاح قوانین داشته باشد كه حتماً مجلس به آن توجه خواهد كرد.
طیب نیا گفت: ما قصد داریم برنامه اقدام را با قیود و شروطی كه اعلام كرده ایم اجرا كنیم، با این حال چه با توافق و چه بی توافق با اف ای تی اف به مبارزه با پولشویی و تأمین منابع مالی تروریسم ادامه خواهیم داد.
وی با اشاره به اینكه فرصت 18 ماهه ای را از اف ای تی اف گرفته ایم، افزود: بدون اینكه كوچكترین امتیازی به خارجی ها بدهیم از فهرست سیاه اف ای تی اف به فهرست در حالت تعلیق منتقل شدیم.
وزیر اقتصاد گفت: خارج شدن ایران از این لیست خشم و ناراحتی سعودی ها، صهیونیست ها و آمریكا را به همراه داشته است.
طیب نیا افزود: اف ای تی اف از ما اطلاعات بانكی نمی خواهد، آنها می خواهند بدانند قوانین مبارزه با پولشویی در ایران وجود دارد یا خیر؟ آیا مرجع عالی در این رابطه بر این قوانین نظارت می كند و آیا مجازاتی برای پولشویی در قوانین ایران در نظر گرفته شده است یا خیر؟
وی تصریح كرد: تا جمهوری اسلامی ایران برجاست و تا آمریكا آمریكاست تقابل میان ما و آنها ادامه خواهد داشت.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در پایان گفت: بهتر است به جای درگیری در برنامه انتخاباتی به فكر اجرایی كردن رهنمودهای مقام معظم رهبری در اقتصاد مقاومتی و افزایش توان تولید كشور باشیم.